
Householders FAQs 
Q. As a householder, who can take back my waste electrical and electronic equipment (WEEE)? 
 
Consumers have two options when disposing WEEE: 

 Retailers will take back electrical goods on a one for one, similar for similar basis e.g. an old TV 
for a new TV within 15 days of purchase of new item at the store or within 30 days if delivered. 
The old item may have been bought anywhere. 

 Civic Amenity and Recycling Centres may take back household electrical goods free of charge. 
 
 
 
Q. What notice, if any do I have to give before dropping off WEEE at a Civic Amenity/ Recycling 
centre?      
Householders can dispose of WEEE during the opening hours of the Civic Amenity/ Recycling centres 
(Excluding the last hour of business). 
 
 
 
Q. What can I do if the shop refuses to take back my WEEE? 
 
If you are bringing back WEEE that is a similar type or fulfilling the same function as the new item that is 
being purchased the retailer must take back the WEEE. If the shop refuses to do this or charges you, 
contact Wicklow County Council on 0404 20100. 
 
 
 
Q. Can retailers charge for taking back WEEE on delivery of a new product? 
 
No. One for one take back is free regardless of whether this happens at the retailer’s premises or on the 
delivery of a new product. However, the retailers right to charge for the delivery of the new item of 
electrical & electronic equipment is not affected 
 
 
 
Q. Can retailers offer price reductions or discounts to avoid their take back obligations? 
 
No.  Article 14(6) of the WEEE regulations prohibits retailers from offering price reductions or discounts 
in order to avoid their take back responsibilities. 
 
 
The retailer has to give at least 24 hours notice of delivery. The waste equipment (WEEE) must be 
available for immediate collection and disconnected from any electrical, gas or water supply. If less than 
24 hours notice was given the retailer must arrange and collect the WEEE within 15 days of the date of 
delivery. 



If the waste equipment (WEEE) is not available for immediate return the retailer is not obliged to collect 
it unless you were given less than 24 hours notice of delivery. The purchaser can deliver the take back 
WEEE to the retailer’s premises within 30 days of the date of delivery. 
 
Q. Are shops that only sell specific types of EEE e.g. Hairdressers obligated to take back my WEEE? 
 
Yes, the legislation applies to all retailers, irrespective of size, selling electrical or electronic equipment. 
All retailers must take back WEEE on a one for one basis i.e. similar for similar. 
 
 
 
Q. Can retailers make alternative arrangements to fulfil their one for one take back obligations? 
 
Yes, once the arrangements have prior agreement with Wicklow County Council and the alternative is 
not more difficult for the purchaser and is free of charge. The alternative arrangements must be 
advertised by yellow signage at the entrance to the premises stating the alternative. 
 
 
 
Q. What if I purchase EEE by means of distance communications e.g. internet, mail orders etc? 
 
The retailer has to give at least 24 hours notice of delivery and the WEEE must be available for 
immediate collection and disconnected from any electrical, gas or water supply - in the same way as for 
goods bought in a store. The purchaser can deliver the WEEE to any or every place of business in the 
State from which the EEE is distributed and/or an address in the State that is occupied by an employee 
or agent, within 30 days of the date of delivery. 


